УКРАЙНА

Украйна е държава в Източна Европа. Южната й граница се умива от Черно и Азовско морета. От изток, североизток и север тя граничи с Русия, от север – с Беларус, от запад – с Полша, Словакия и Унгария, а от югозапад – с Румъния, Молдова и Република Приднестровие.

Държавното знаме на Украйна се състои от два цвята с еднакви размери: горната част – светлосиня, а долната му част - жълта, което символизира синьото небе и житните ниви.

 

Политическо устройство на Украйна

Украйна е унитарна парламентарно-президентска република,

Основните органи на властта са:

Президент,

- Правителство – Кабинет на министрите на Украйна,

- Висшият законодателен орган е Върховната Рада на Украйна.

Партиите, влизащи в състава на Върховната Рада през 2008 г., са Блокът на Юлия Тимошенко, Наша Украйна – Народна самоотбрана, Партия на регионите, Комунистическата партия на Украйна и Блокът на Литвин.

След оранжевата революция основната цел на външната политика на Украйна е интеграция в НАТО и Европейския съюз.

Президент на Украйна

Първите избори за президент на Украйна се провеждат на 1 декември 1991 г., на които по конституционен ред чрез пряко избиране е избран първия Президент на Украйна – Леонид Кравчук. През 1994 г. е избран, а през 1999 г. e преизбран като Президент на Украйна Леонид Кучма. На 26 декември 2004 г. за Президент на Украйна е избран Виктор Юшченко.На 25 февруари 2010 г. новоизбраният украински президент Виктор Янукович встъпи в длъжност, като положи клетва пред Конституцията на Украйна и Евангелие от 16 век. Молебен в негова чест отслужи главата на Руската православна църква патриарх Кирил.


Законодателна власт

Съгласно Конституцията на страната единственият орган на законодателната власт на Украйна е парламента – Върховна Рада на Украйна (ВРУ), която е представителен орган на държавната власт. ВРУ има колегиален характер и се състои от 450 (четиристотин и петдесет) народни депутати на Украйна, които се избират за срок от пет години. Народните депутати на Украйна могат доброволно да се обединяват във фракции при условие, че във всяка от тях влизат не по-малко от 14 депутата.

Управлението на ВРУ се осъшествява от Председателя на Верховната Рада (спикера), който се избира от народните депутати чрез тайно гласуване. Съгласно Конституцията на Украйна той води заседанията на ВРУ, организира дейността на ВРУ, подписва актове, приети от ВРУ и т.н. Наскоро е избран нов Председател на ВРУ Владимир Литвин.

Съдебна власт

Съгласно Конституцията правосъдието в Украйна се извършва единствено от съдебната система, всякакво делегиране на функциите на съдилища, а също така присвояване на тези функции от други органи или официални лица е недопустимо. Юрисдикцията на съдилищата се разпространява на всички правоотношения, които възникват в страната. Конституцията подчертава недопустимостта за образуване на чрезвичайни и особени съдилища.

Изпълнителна власт

Висш орган на изпълнителната власт на Украйна е Кабинета на Министрите. В неговия състав влизат: Премиер-министърът (министър-председател) на Украйна, Първият вицепремиер-министър, трима вицепремиери-министри и седемнадесет министъра. Премиер-министърът оглавява Кабинета на Министрите и ръководи неговата работа. Премиер-министърът се назначава от Президента, със съгласието на повече от половината конституционен състав на Върховната Рада.

Персоналният състав на Кабинета на Министрите се определя от Президента, по предложение на Премиер-министъра. В случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на Президента, до избирането и назначаването на нов Президент,неговите задължения се изпълняват от Премиер-министъра. Кабинетът на Министрите е отговорен пред Президента. Той се контролира от Върховната Рада на Украйна и се отчита пред нея.

Конституция на Украйна

Действащата конституция на Украйна е приета от Върховната Рада на Украйна на 28 юни 1996 година. Съгласно Основният закон, Украйна е суверенна и независима, демократична, социална и правова държава.

Официални празници на Украйна

28 юни – Ден на Конституцията

22 януари – Ден на обединението на Украйна (съборност на Украйна)

На 22 януари 1919 г. се осъществява обединяването на двете суверени украински държави – Украинска Народна Република и Западно-Украинска Народна Република в единна самостоятелна съборна държава, чрез подписването на Акта за обединението.

24 август – Ден на Независимостта на Украйна

На 24 август 1991 г. Върховната Рада на Украйна провъзгласява независимостта на Украйна, която е потвърдена от всенароден референдум на 1 декември 1991 г.

Официален език

Официалният език на Украйна е украински език - украинска мова

МОЯ МОВА

Все в тобі з'єдналося, злилося -
Як і поміститися в одній! -
Шепіт зачарований колосся,
Поклик із катами на двобій.

Ти даєш поету дужі крила,
Що підносять правду в вишину,
Вченому ти лагідно відкрила
Мудрості людської глибину.

І тобі рости й не в'януть зроду,
Квітувать в поемах і віршах,
Бо в тобі - великого народу
Ніжна і замріяна душа

КИЕВ – столицата на Украйна

Киев – столицата на Украйна, един от най-големите градове на Европа, разположен на река Днепър. Населението на града е около 4130 хил. души. Киев заема около 839 кв. км обща площ. Киев е един от най-древните градове в Източна Европа. Смята се, че е основан през 5 век, като условно за година на основаването му е приета 482.

Според древната легенда е имало трима братя: най-големият - Кий, вторият - Шчек и третият – Хорив, те са имали една сестра – Лъбед. Тримата братя са основали град и са му дали име на най-големия от тях - Киев.

Киев е административен, политически, културен и научен център на Украйна. Красотата му е неописуема – трябва да се види. Киев е един от най-зелените градове в Европа. Множеството паркове, градини и зелени алеи го правят много красив през всички сезони. Градът е разделен на две части от река Днепър, която има множество ръкави. А това дава на столичани чудесни възможности за отдих на многобройните плажове и красива природа в града и околностите. Богатата му история е оставила огромно множество паметници на култура и архитектура: Владимирски събор, Золоти ворота, Софиевски събор, площад на Богдан Хмелницки, Михайловски площад и Михайловски манастир, Андреевски спуск, Асколдова могила, Киево-печерската Лавра, Национален историко-културен заповедник "София Киевска" и действащ мъжки манастир - Успенски манастир.

Киево-Печерската лавра е православен манастир, основан през 1051 година от монасите Антоний и Феодосий в пещери вблизост до лятната княжеска резиденция Брестово близо до Киев

Административен състав на Украйна

 

Административно-териториалният състав на Украйна включва: Автономна Република Крим, области, райони, градове, райони в градовете, селища и села.

Автономната Република Крим (АРК) е неразделна съставна част на Украйна, съгласно Конституцията на страната. АР Крим има значителна самостоятелност по отношение на решаването на местните въпроси, има собствена Конституция (утвърдена от Върховната Рада на Украйна на 23 декември 1998 г.), висши представителен (Верховна Рада на Автономана Република Крим) и изпълнителен (Рада на министрите на АРК) органи.

Освен това, до ниво област се приравняват и два града на Украйна, които имат специален статут – Киев (като столицата на страната) и Севастопол ( като месторазположение на военно-морските флотове на Украйна и Русия).

 

Икономика на Украйна

Украйна е индустриално-аграрна страна. Най-развитите отрасли на промишлеността са металургията, енергетиката, химическата и добивната промишлености. В икономическо отношение най-развити са регионите: Донецка, Луганска, Днепропетровска и Запорожка области, както и градовете – Киев, Донецк, Днепропетровск, Харков, Одеса, Лвов, Запорожие, Кривой Рог и др.

В Украйна, също така, добре са развити животновъдството и земеделието, голямата част от територията на страната е покрита с черноземни почви и пастбища. Западната Украйна традиционно е повече аграрен и туристически регион.

Украйна е член на Световната търговска организация от май 2008 г..

География и климат на Украйна

Украйна се намира в пределите на Източноевропейската равнина, в зоната на борови и смесени гори и степи. Повече от 60 % от територията на страната е заета с черноземни почви. На север от черноземната зона са разположени сиви горски почви, покрити със смесени гори, а на юг – тъмнокафяви почви, покрити със сухи степи.

Климатът на Украйна в по-голямата й част е умерено-континентален. Само на южния бряг на Крим е субтропичен, средиземноморски тип. В Закарпатието климатът също е мек, със топла малко-снежна зима и дъждовно лято.

Средните зимни температури са от минус 8˚ до минус 12˚С. В южните области температурата варира около 0˚С.

Средните летни температури са от плюс 18˚ до плюс 25˚С, но понякога могат да достигнат и до плюс 35˚С.

 

Български организации в Украйна

Съгласно информацията, предоставена в сайта на Държавна Агенция за българите в чужбина http://www.aba.government.bg , българските организации в Украйна са:


1. Асоциация на българите в Украйна, Одеса
Ассоциация болгар Украины, Одесса
Създадена през 1993 г. като Асоциация на българските национално-културни дружества и организации в Украйна. Под новото си име съществува от 2004 г. Във всяка от 25-те области на Украйна има областно българско дружество. Общият брой на дружествата и организациите в състава на Асоциацията е около 100.
Президент: Антон Киссе
тел.: 00380482/ 35-67-47
Вицепрезидент: Светлана Драгнева
тел.: 0038/096/3638568 /укр. моб./
00359/0884/ 90-51-81 /бълг. моб./
E-mail: dragneva@gbg.bg
Помощник: Анна Жечева
E-mail: anna_gecheva@abv.bg
Адрес за кореспонденция:
65026 г. Одеса
пер. Вицеадмирала Жукова, 9
тел.: 0038048/ 722-64-04
E-mail: association_bu@mail.bg
Уеб-сайт: www.abuodes.org.ua

2. Болградска гимназия "Г.С.Раковски", гр. Болград
Построена през 1858 г. с труда на български преселници, гимназията възвърна името си през 1993 г. по инициатива на Дружество "Св.св.Кирил и Методий" и благодарение настояването на българите в Бесарабия. Голяма подкрепа в това отношение оказва българската държава. Част от целите са възпитание на любов и уважение към родния език, история и култура, опазване традициите на старата Болградската гимназия - училище, чиито възпитаници днес са гордост и за Украйна и за България. Гимназията е член на Асоциацията на българите в Украйна от 1997 г. През 1999 г. на базата на гимназията е учредено дружество "Събуждане". Обучават се 359 деца (120 - са в малката група). Изучават се български език и литература, както и история на България.
Директор: Жанна Суслина
Учител по български език и литература: Наталия Кара
Адрес за кореспонденция:
ул."28 Июня", №1
Болград
Одеска област
Украйна
Тел.: 003804846-41307, 22969
0038 048 46 4 13 07
E-mail: gimnaziya_bol@ukr.net
gymnasia150@yandex.ru
Уеб-сайт: http://bghome.hut2.ru/main.php (неофициален)

3. Българо-гагаузко дружество „Кубей", с. Червоноармейское /Кубей/
Лице за контакт: Петър Русев
Адрес за кореспонденция:
Украйна 68702
Одеска област
Болградски район
ул. Русев, 76
тел.: 0038 048 46/ 35 6 17
E-mail: ruseff@narod.ru
3. Българска община „Света София", г. Измаил
Лице за контакт: Иван Маринов
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
68612 г. Измаил
ул. Бендерская 43, Дом художников
тел.: 003804841/ 22-317

4. Български женски клуб
Председател: Светлана Балинова
Адрес за кореспонденция:
65026 г. Одеса
ул. Вицеадмирала Жукова, 9
тел.: 0038048/ 722-64-04

5. Български културен център „Акад. Александър Теодоров-Балан", с. Червоноармейское /Кубей/
Директор: Петър Русев
Адрес за кореспонденция:
Украйна 68702
Одеска област
Болградски район
с. Червоноармейское /Кубей/
ул. Русев, 76
тел.: 0038 048 46 35 617 /д./
0038 067 994 2913 /моб./
00359 /0/ 877 473 001
E-mail: ruseff@narod.ru
Към Центъра е създадено Неделно училище „Изворче". В него се обучават деца от предучилищна възраст до 11 клас по български език и литература. Водят се кандидатстудентски курсове за желаещите да продължат образованието си в България.
Учител по български език и литература: Прасковя Русева.
тел.: 0038 097 342 3744 /моб./
E-mail: ruseff@narod.ru
pvruseva@rambler.ru

6. Български културно-информационен център, г. Бердянск
/Дом на културата „Строител/
Председател: Лариса Савченко
тел.: 0038061532 9009
E-mail: martenica@berdyansk.net
Адрес за кореспонденция:
71110 г. Бердянск
Запорожка област
ул. Шевченко, 9
тел.: 003809638 43603
003805014 65681
факс: 323.61; 385-76
E-mail: stroitel@berdyansk.info

7. Български културно-просветен център „Аз Буки Веди" - Одеса
Български културно-просветен център „Аз Буки Веди" при Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна"
Основан на 1 март 2008 г. към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна". Учебните занятия по български език и литература и история на България за учениците от началния, средния и горния курс са организирани в Одеса, Измаил и Иличовск. Извънкласната дейност обхваща часове по пеене, хореография и изобразително изкуство.
Адрес, на който се водят учебните занятия:
гр. Одеса: ул. Л Толстой, 8; Одеско общообразователно училище № 47
гр. Измаил, ул. 28 Юни,102 : Измаилско общообразователно училище №16;
гр. Измаил, ул. Нахимова ,411 Измаилско общообразователно училище №8;
гр. Иличовск, пр -т Шевченко,8 Иличовска гимназия №1.
Директор: Екатерина Герджик
Учител по български език и литература: Елена Кунева
За контакт:
Тел.: 00380482392901 00380482392901
Факс: 00380482392929
E-mail: gramatik@imexbank.com.ua
koscenter@gmail.com

8. Български младежки клуб „Актив"
Клубът е създаден от група инициативни млади хора от Украйна. Официалната му регистрация е от м. юли 2009 г. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.
Председател: Алексей Куцарев, Одеса
тел.: 0038/04845/ 22 5 36
E-mail: admin.ua@gmail.com

9. Българско дружество „Марин Дринов", г. Харков
Председател: Ирина Димитрова
Адрес за коресподнеция:
61022 г. Харков
ул. Чичибабина 5
тел.: 0038057/ 757-40-92
E-mail: irinaleksandrova@mail.ru

10. Българско дружество „Пандаклия", с. Ореховка
Лице за контакт: Иван Илиев
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
Болградски район
с. Ореховка
ул. Кирова 68

11. Българско дружество „Роднина", г. Запорожие
Адрес за кореспонденция:
69002 г. Запорожие
ул. Героев Сталинграда, 46, ап. 94
тел.: 00380612/ 622-092; 636-999

12. Българско дружество „Родолюбие", пгт Южний
Председател: Калина Книшук
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
пгт Южний
ул. Химиков, 18, ап. 176
тел.: 003804822/ 21-974; 20-322

13. Българско дружество „Св.св. Кирил и Методий", г. Измаил
Председател: Владимир Петров
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
г. Измаил
пр. Суворова, 33
тел.: 003804841/ 23-638
факс: 003804841/21-653

14. Българско дружество „Хан Аспарух", Болград
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
68700 Болград
ул. Траянвальская 153/ 65
Лице за контакт: Степан Стоянов
Одеска област
с. Бановка
тел.: 00380965723983

15. Българско дружество „Христо Ботев", г. Одеса
Председател: Петър Пинти
Адрес за кореспонденция:
65026 г. Одеса
ул. Вицеадмирала Жукова, 9
тел.: 0038048/ 722-64-04

16. Българско дружество «Чушмелий», с. Криничное
Лице за контакт: Татяна Ковтун
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
Болградски район
с. Криничное
ул. Октябрьская 52
тел.: 003804846 32 3 72

17. Българско дружество, пос. Терновка
Председател: Александър Атанасов
Адрес за кореспонденция:
327046 г. Николаев
пос. Терновка
ул. Софиевска, музеят
тел.: 00380512/ 327-979; 327-847

18. Българско културно-просветно дружество „Дружба", г. Приазовски
Председател: Николай Петков
Адрес за кореспонденция:
Запорожка област
г. Приазовское
Приазовский район
пгт Василевка
ул. Кооперативная, 76, ап. 2
тел.: 003806133/ 51-359; 51-273

19. Българско културно-просветно дружество „Късмет", г. Килия
Председател: Георги Стоянов
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
гр. Килия
ул. Садовая, 7, ап. 70
тел.: 003804843/ 22-995

20. Българско културно-просветно дружество „Христо Ботев", г. Арциз
Адрес за кореспонденция:
68404 г. Арциз
ул. Орджоникидзе, 46
тел.: 0038 048 452 17 64; 0038 048 222 64 04
факс: 0038 048 235 67 47

21. Българско културно-просветно дружество „Христо Ботев", г. Николаев
Председател: Евгений Димо
Адрес за кореспонденция:
327046 г. Николаев
пос. Терновка
ул. Тухачевского, 10
тел.: 00380512/ 427-331

22. Българско културно-просветно дружество, г. Белгород-Днестровски
Председател: Василий Киссе
Адрес за корреспонденция:
Одеска област
г. Белгород-Днестровски
ул. Солнечная, 16

23. Българско национално-културно дружество „Отечество" - Областен център за национални култури, г. Рени,
Председател: Екатерина Чебан
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
68800 г. Рени
ул. Андрея Карташова 38, кв. 83
тел.: 0038 048 40/ 419 60; 419 74

24. Българско неделно училище към Българския културен център, Болград
Училището организира подготвителни курсове за желаещите да се обучават в български ВУЗ. Обучават се около 20 деца.
Директор: Галина Иванова
Адрес за кореспонденция:
ул. Ленин,154
гр.Болград
Одеска област
Украйна
тел.: 0038 (0)48 464 17 84 0038 (0)48 464 17 84
0038 (0)67 252 76 29 0038 (0)67 252 76 29
e-mail: bolgarcentr@ukr.net
i_galina@ukr.net

25. Българско неделно училище към Българското културно-просветно дружество „Родолюбие", Бердянск
Създадено през 1999 г. Активно участва в живота на българската общност в града и района. Към училището е създаден български фолклорен ансамбъл.
Ръководител: Лариса Савченко
Адрес за кореспонденция:
ДК "Строитель"
ул. Шевченко, 11
Бердянск 332440
Запорожкая область
Украйна
тел.: 0038 (0)61 536 65 44 0038 (0)61 536 65 44
0038 (0)61 533 23 62 0038 (0)61 533 23 62
0038 (0)61 533 23 61 0038 (0)61 533 23 61
e-mail: stroitel@berdyansk.info

26. Българско неделно училище към Всеукраинския център за българска култура, Одеса
Създадено през 2001 г. Изучавани предмети: български език и литература, български фолклор.
Директор: Анна Жечева, Татяна Ковтун-Гайдаржи
Адрес за кореспонденция:
пер. "Вице-адмирала Жукова", 9
Одеса 65026
Украйна
Тел.: 00380482-226404; 496398
Факс: 0038048-7324502
E-mail: association_bu@mail.bg
anna_gecheva@abv.bg

27. Българско неделно училище към дружество "Родолюбие", гр. Киев
Създадено от българското дружество "Родолюбие" през 1994 г. Занятията се водят в помещението на Българския културен център (филиал на Всеукраинския център за българска култура). Обучават се около 20 деца.
Учител: Весела Залогина
Адрес за кореспонденция:
Оболонский проспект 18 в, ап.45
04205 Киев
Украйна
Тел.: 0038044- 4198433
E-mail: vesela@bigmir.net

28. Българско неделно училище към Симферополското градско българско дружество, Симферопол
Създадено и работи със съдействието на Кримското републиканско българско дружество "Паисий Хилендарски", гр. Симферопол. Активно участва в живота на българската общност в АР Крим.
Преподавател: Виктория Недева
Адрес за кореспонденция:
пр-кт Ленина, 6/1, кв. 6
Симферополь 95006
АР Крим
Украйна
тел.: 0038 (0)65 252 66 88 0038 (0)65 252 66 88

29. Българско неделно училище „Джон Атанасов", Приморск, Украйна
Неделното училище се открива по инициатива на учителката Донка Николова и е към Украинско-българския многопрофилен лицей в Приморск. В него се включват по-малки деца, както и ученици от други училища, в които не се изучава български език.
Учител по български език: Донка Николова
Адрес за кореспонденция:
ул. "Кирова", 115
72100, гр.Приморск
Запорожска област
Украйна
Тел.: 003806137-73547
0038 0939 739 510
E-mail: ukrlicey@ukrtel.net
nikolova_ds@mail.bg

30. Българско неделно училище, гр. Запорожие
Създадено и работи към Българското дружество "Роднина", гр. Запорожие. Обучават се 20 ученици.
Преподавател по български език и литература: Людмила Минкова
Адрес за кореспонденция:
ул. Героев Сталинграда 46, кв. 94
Запорожие 69002
Украйна
тел.: 0038 (0)61 262 20 92
0038 (0)61 263 69 99
E-mail: ludmin@abv.bg

31. Българско неделно училище, гр.Измаил
Създадено и работи към Българската община "Св.София", гр.Измаил. Занятията се водят и в ателието на известния художник Иван Шишман. Обучават се около 20 деца.
Учител: Варвара Колева
Тел.: 003804841-21994
Адрес за кореспонденция:
Дом художников
ул."Бендерская", 43
Измаил, Одеска област, Украйна

32. Българско неделно училище, Запорожие
Създадено и работи към Българското дружество "Роднина", гр. Запорожие.
Адрес за кореспонденция:
ул. Героев Сталинграда 46, кв. 94
Запорожие 69002
Украйна
тел.: 0038 (0)61 262 20 92 0038 (0)61 262 20 92
0038 (0)61 263 69 99 0038 (0)61 263 69 99

33. Българско неделно училище, Иличовск
Създадено на 15 септември 2004 г. Изучават се български език и литература. Училището ползва помещенията на местна гимназия.
Директор: Александра Димитрова
Преподавател: Трифон Николаев
Адрес за кореспонденция:
ул. Шевченко, 8
гр. Иличовск
Одесская область
Украйна
тел.: 0038 (0)48 684 01 35 0038 (0)48 684 01 35

34. Българско неделно училище, Керч
Създадено и работи със съдействието на Кримското републиканско българско дружество "Паисий Хилендарски", гр. Симферопол.
Преподавател: Анна Бодягина
Адрес за кореспонденция:
ул. Марата, 8, кв. 47
Керч 98318
АР Крим
Украйна

35. Българско районно културно-просветно дружество "Съдружество", г. Приморск
Председател: Стефан Намлиев
Адрес за кореспонденция:
г. Приморск
Запорожка област
ул. Морская, 62, ап. 42
тел.: 003806137/ 662-34

36. Вестник "Извор", гр. Симферопол
Вестникът е създаден 1997 г. от Кримското републиканско дружество "Паисий Хилендарски". Играе важна роля в обединението на българите в Крим, стимулира изучаването на българския език, оказва информационна и юридическа помощ на лицата от български етнически произход. Излиза веднъж месечно в тираж 1000 бр. Разпространява се безплатно.
Издател (продуцент): Кримско републиканско дружество на българите "Паисий Хилендарски"
Печатните разходи за издаването на вестника се покриват със средства от държавна субсидия.
Главен редактор: Людмила Радева
Редакционен екип: Полина Станева (Коростельова), Станислав Абажер, Петър Петков и др. (сътрудници на обществени начала).
Пощенски адрес за кореспонденция:
95006 Български културен център "Извор"
булевард Ленин,6/1
гр. Симферопол
АР Крим, Украйна
тел.: +380504981489
+380652 544197
факс: +380652 544324
E-mail: Izvor-bg@mail.ru

37. Вестник "Роден край", Одеса
Културно-просветен вестник на българите в Украйна
Издава се от 1 ноември 1989 г. като специално издание към Одеския областен вестник "Комсомольская искра". През 1990 г. става седмичник на български език. Излиза в тираж 6000 екземпляра един път седмично. Публикува официална хроника, информация за България и Украйна, за организационния живот на българите, за културни прояви, правни консултации. Повдига проблеми, свързани с обучението по български език и литература, фолклор, история, етнография, традиции и география на България в селищата с компактно българско население. Поддържа детска страница.
Финансиране: Учредители: 1. Държавен комитет за работа с националностите и религиите; 2. Одески областен съвет; 3. редакция на в. "Роден край".
Главен редактор: Дора Костова
Редакционен екип: Марина Перели, Леонид Паскалов, Оксана Миткова, Валентина Гержик, Людмила Славова, Татяна Чиканчи, Татяна Тулунжи, Валерий Коптелец, Раиса Димитрова, Николай Костов
Пощенски адрес за кореспонденция:
Украйна 65107
гр. Одесса, ул. Канатна 83, ст. 712-715
Тел.: 0038 (048) 728-36-75; 728-33-64
Факс: 0038 (048) 724-73-60
E-mail: roden-kray@neologic.com.ua
Уеб-сайт: www.rkray.odessa.ua

38. Вестник «Украйна: българско обозрение»
Първият брой на Общоукраинския седмичник „Украйна: българско обозрение" излезе през 2000 г. за Общобългарския събор „Рожен - 2000". През юбилейната за вестника 2010 г. тиражът му възлиза на 20 165 экземпляра и се счита за ненадминат сред националните издания в Украйна. Списва се на български, руски и украински езици.
Издател: Асоциация на българите в Украйна с президент Антон Киссе.
Финансиране: със спонсорски средства и меценатско съдействие.
Главен редактор: Мария Попова
Редакционен екип: Анна Терзивец, Гаяне Гулканян, Валентина Кащи, Юлия Валиева, Андрей Попов, Валерий Пейков, Сергей Мединский, Дария Александрова, Николай Омелченко
Пощенски адрес за кореспонденция:
Украйна, Одеса, пер. «Вицеадмирал Жуков», 9
65026
тел.: 00380 48 726-35-19
факс: 00380 48 726-35-19
E-mail: ubopress@ukr.net
Уеб сайт: www.abuodes.org.ua

39. Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна"
Учредена на 15 юли 2007 г. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективното членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население. От 01.03.2008 г. стартира проектът "Български културно-просветен център "Аз Буки Веди" с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина.
Председател: Юрий Граматик
E-mail: gramatik@imexbank.com.ua
Изпълнителен директор: Дора Костова
Адрес за кореспонденция:
гр. Одеса
бул. Гагарина 12 а
тел.: 0038/0482/ 39-29-01
факс: 39-29-29
Уеб-сайт: www.kbg.org.ua

40. Всеукраински център за българска култура (ВЦБК), Одеса
Всеукраинский центр болгарской культуры, Одесса
Открит през 1999 г.
Има два филиала - Областен център за българска култура в Болград и Български културен център в Киев. Основните задачи на центъра са възраждане на българския език и култура, развитие и популяризиране на постиженията на българите в областта на културата, науката, изкуството и спорта, приобщаване на широки обществени кръгове към живота на българската общност в Украйна.
Директор: Дмитрий Терзи
моб. тел.: 0038-066-943-7136
Адрес за кореспонденция:
65026 г. Одеса
ул. Вицеадмирала Жукова, 9
тел.: 0038048/ 722-64-04
тел./факс: 0038048/ 722-32-65

41. Детската художествена школа при Българската община, гр. Измаил
Ръководител на Детската художествена школа при Българската община в гр. Измаил: Иван Шишман
тел.: 00380675809611 /моб./
Директор на Детската художествена школа в гр. Измаил: Евгения Иванова
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
68612 г. Измаил
ул. Бендерская 43, Дом художников
тел.: 003804841/ 23001
E-mail: vatan@odessa.ukrtel.net

42. Дружество за българска култура „Балкани", г. Мелитопол
Председател: Сергей Пачев
Адрес за кореспонденция:
Запорожка област
г. Мелитопол
ул. Дзержинского, 145, ап. 39
тел.: 003806192/ 60-589; 332-919

43. Дружество на бесарабските българи „Св.св. Кирил и Методий", Болград
Председател: Дмитрий Кружков
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
68702 Болград
ул. Суворова, 85
003804846/ 23-536
E-mail: bessarabbolgar@yandex.ru
Уеб-сайт: www.bessarabbolgar.narod.ru

44. Дружество на олшанските българи „Алфатар", Олшанка
Председатели: Анатолий Нестеров, Елена Степаненко
Адрес за кореспонденция:
26600 Кировградска област
пос. Олшанка
ул. Ленина, 15
тел.: 003805250/ 91-078
факс: 003805250/ 91-132

45. Катедра „Българска филология"
при Филологическия факултет на Одеския национален университет „И.И. Мечников"
Адрес за кореспонденция:
65056 Одесса
Французский бульвар 24/ 26, каб. 78
Завеждащ катедра: проф. дфн Валентина Александровна Колесник
тел.: 0038048/ 34 39 40; 725 24 88
80502002039
E-mail: Kolesnik_va@ukr.net

46. Киевско дружество за българска култура „Родолюбие-1989", г. Киев
Основано е през 1989 г. от българите в Киев. През 1994 г. към дружеството се открива неделно училище, в което се изучават съвременен български език и култура. През 2007 г. дружеството се регистрира под името "Родолюбие - 1989".
Председател на управителния съвет: Людмила Титкова-Генова
Адрес за кореспонденция:
04210 г. Киев
Пр. Героев Сталинграда 43, кв. 34
тел.: 0038044/ 414 43 29
00380 67 8998726 /моб./
E-mail: rododlubie-1989@yandex.ru
Зам.-председател на управителния съвет: Валентина Таранюк /Маламен/
Адрес за кореспонденция:
04050 г. Киев
ул. Герцена 17/ 25, кв. в4
тел.: 0038067/ 489 60 98
00380 67 2324657
E-mail: vtaranyuk@mondavi-trade.com

47. Киевско дружество за българска култура „Родолюбие", г. Киев
Председател: Весела Залогина
моб. тел.: 00380661812398
E-mail: vesela.zalogina@gmail.com
Адрес за кореспонденция:
02192 г. Киев
ул. Андрий Малишка, 1
тел. /факс: 0038044/ 419-84-33

48. Кримско републиканско българско дружество „Паисий Хилендарски"
Създадено е през 1995 г. под името "Възраждане", впоследствие пререгистрирано като "Паисий Хилендарски". Обхваща 22 общини на териториален принцип в градовете и районите на Автономна република Крим.
Председател: Иван Абажер
Адрес за кореспонденция:
95006 г. Симферопол
бул. Ленина, 6/ 1, ап. 6
тел.: 0038067/ 652-25-44
00380/ 676-522-544 /укр. моб. тел./
00359 876/ 196-331 /бълг. моб. тел./
E-mail: krimea_bg@ukrmail.ru
abager@ukr.net

49. Кримско републиканско българско дружество „Паисий Хилендарски", г. Керч
Адрес за кореспонденция:
гр. Керч
ул. Марата 8, кв. 47
тел.: 0038 048 728 33 64
факс: 0038 048 724 25 92

50. Културно-просветно дружество на българите от Саратски район „Възраждане", г. Сарата
Председател: Елена Олейниченко
Адрес за кореспонденция:
Одеска област
г. Сарата
ул. Ленина, 7
тел.: 003804848/ 21-357

51. Национален културен център - дружество „Изгрев", г. Севастопол
Адрес за кореспонденция:
99008 г. Севастопол
пл. Восставших, 6, комната 25
Национално-културен център
тел.: 00380692/ 557832; 425-156
факс: 557-832
E-mail: pu55@sevcom.net
bucicov@yandex.ru

52. Неделно българско училище към дружество "Изгрев", гр. Севастопол
Национално културен център
Директор: Ирина Михайлова
Адрес за кореспонденция:
пл.Воставших 6, каб. 25-а
99008 гр.Севастопол
АР Крим
Украйна
Тел.: 00380692-557832, 636829
Факс: 00380692-557832
E-mail: pu55@sevcom.net
bucicov@yandex.ru

53. Неделно училище към Областния център за национални култури, гр.Рени
Създадено през 2001 г. към Областния център за национални култури. Изучават се български език и литература, български фолклор. Обучават се около 15 деца.
Учител: Екатерина Чебан
Адрес за кореспонденция:
ул."Андрей Карташов", 38, ст.83
68800 гр.Рени
Одеска област
Украйна
тел.: 003804840-41960

54. Неделно училище при ОБКЦ, гр.Днепропетровск
Областен български културен център.
Започна работа през 2002 г. към Българското културно дружество "Гергьовден", гр.Днепропетровск. Посещава се от българи от Запорожска и Одеска област и Молдова, живущи в Днепропетровск. Обучават се 20 ученици.
Учител: Александър Игнатенко
пр. "Карла Маркса", 35
гр. Днепропетровск 49001
Украйна
Тел.: 00380562- 385535, 385525
00380562- 385535, 385525
E-mail: OBKC@a-teleport.com

55. Неделно училище „Изворче" към БКЦ "Акад. Ал. Теодоров-Балан", Червоноармейское /Кубей/
В неделното училище се обучават деца от предучилищна възраст до 11 клас по български език и литература. Водят се кандидатстудентски курсове за желаещите да продължат образованието си в България.
Учител по български език и литература: Прасковя Русева.
тел.: 0038 097 342 3744 /моб./
E-mail: ruseff@narod.ru
pvruseva@rambler.ru

56. Неделно училище „Изворче" към Българския културен център, гр. Бердянск
Дом на културата "Строител"
Български културен център
Обучават се около 30 деца. Към училището е създаден български фолклорен ансамбъл
Директор: Лариса Савченко
Тел.: 003806153-29009
Ръководител: Елеонора Василева: 0038067 930 16 86
Тел.: 003806153-66544,32362
Факс: 003806153-32361,38576
E-mail: stroitel@berdyansk.info
martenica@berdyansk.net
Адрес за кореспонденция:
ул. "Шевченко" 11
Бердянск 71110
Запорожка област
Украйна

57. Новосьоловско общообразователно училище
Държавно украинско училище, основано през 1947 г. Български език изучават 187 ученици по 2 часа седмично. Обучението се води по програма, изработена от Министерството на образованието в Украйна.. Учителите имат необходимата квалификация.
Директор: Валентина Григорова Боева, тел.: 35 2 40
Учител по български език и литература: Елена Владимирова Петрова, тел.: 35 3 11
Адрес за кореспонденция:
Новосьоловско общообразователно училище
с. Новосьоловка
Килийски район
Одеска област
Украйна

58. Областен български културен център, г. Днепропетровск
Лице за контакт: Татяна Михайлова
Адрес за кореспонденция:
гр. Днепропетровск
пр. Карла Маркса 35
тел.: 0038 056 238 55 35
0038 056 238 55 25
E- mail: OBKC@a-teleport.com

59. Областен център за българска култура, Болград
Директор: Галина Иванова
Адрес за кореспонденция:
Украйна, Одеска област, 272800 Болград
ул. Ленина, 154
тел.: 003804846-41784
факс: 003804846-23143
E-mail: bolgarcentr@ukr.net

60. Областно българско дружество „Чийшия", г. Одеса
Председател: Иван Генов
Адрес за кореспонденция:
65026 г. Одеса
ул. Вицеадмирала Жукова, 9
тел.: 0038048/ 722-64-04

61. Областно българско дружество, г. Луганск
Председател: Ирина Кошкина
тел.: 00380642/ 518-356
Областно дружество за българска култура, гр. Запорожие
Българските дружества и организации в Запорожка област възникват през периода 1990-1993 г. Те се обединяват в областно дружество и на този принцип се включват в Асоциацията на българите в Украйна. Основната цел на неговото ръководство и членове е съхраняване на българския език, традиции и култура.
Председател: Васил Митков
Адрес за контакти:
Украйна
гр. Запорожие
ул. Гоголя, 60
тел./ факс: 00380612 645408

62. Петровско -І ООУ
Училището е основано през 1988 г. В него се обучават над 100 деца. Във всички класове се изучава български език и литература
Директор: Берил Федор Петрович
Учител по български език и литература: Петър Петров Маслинков
Адрес за кореспонденция:
Одеска обл.
Тарутински район
68513 с. Петровск І

63. Републиканско дружество на депортираните от Крим българи „Братя Стоянови"
Председател: Мелания Дучева
Адрес за кореспонденция:
95010 г. Симферопол
ул. Ковыльная, д. 60, кв. 46
тел.: 0038/0652/630216
0038-095-525-30-72 (моб. тел.)
E-mail: ann.stryapina@gmail.com

64. Списания "Българите в Украйна, Русия и в другите държави в ОНД" и "Българите в диаспорите на целия свят"
Списанията в тираж 5000 екземпляра започват да излизат през 2004 г. с непостоянна периодичност. Списват се на руски език. Сред основните теми на изданията са история на българите, история на диаспорите (ОНД), очерци за ярки личности в българската история.
Издаването на списанията се осъществява със спонсорски средства.
Главен редактор: Валентин Кирязов
Пощенски адрес за кореспонденция:
65062 Украина, г.Одеса-62, редакция "Болгары в Украине»
тел.: 00380 67-481-76-56
факс: 00380 48- 63-23-72
E-mail: bulgarika@ukr.net

65. Средно образователно етническо училище в гр.Стари Крим
Държавно училище с изучаване на български език. Обучението по български език и литература в т.н. "етническа школа" в Стари Крим започва през 1999 г. Обхваща ученици от 1 до 11 клас. Обучават се около 200 деца.
Учител: Надежда Балжик
Адрес за кореспонденция:
Автономна Република Крим
ул. "Фрунзе" 3
97345 гр.Стари Крим
АР Крим
Украйна
Тел.: 003806555-21053
Факс: 003 80 50 178 35 84
003 80 67 692 49 04

66. Средно общообразователно училище, с. Кулевча
Учител по български език: Мария Кофова
Адрес за кореспонденция:
с. Кулевча
Саратски район
Одеска област
Украйна

67. Средно училище № 1 със задълбочено изучаване на славянски езици, гр. Била Церква, Киевска област
Български език се изучава като втори славянски език наред с полския, пред вид статута на училището. От 5 до 9 клас 220 ученици по два часа седмично овладяват езика, като техен преподавател по български език и литература е Лариса Кирова, завършила Киевския славистичен университет. Тя е учила при известния учен, славист и българист, проф. Иван Стоянов.
Директор: Ю.Ф. Петрик
Учител по български език и литература: Лариса Кирова
Адрес за кореспонденция:
ул. Логинова, 28
гр. Била Церква
Киевска област
Украйна
Тел./ факс: /04463/ 5-55-53, 5-13-22

68. Танцов състав „Лудо-Младо" към Български младежки клуб „Актив", гр. Одеса
Съставът е създаден от младежите от клуб „Актив" през май 2009г. Танцьорите от „Лудо- Младо" редовно участват в честванията на български празници.
Ръководител: Олга Янакиева.
E-mail: adminbg.ua@gmail.com

69. Телевизионно и радиопредаване "Роден край" в Одеската областна държавна телерадиокомпания
Националната редакция с молдовски, български и гагаузски програми е открита към Одеската областна държавна телерадио компания през януари 1989 г. Излъчванията на български език започват на 19 февруари 1990 г. Редакцията е създадена за популяризиране на традициите, културата и бита на националните малцинства. Основна тема е родният език, неговото изучаване, съхраняване и възраждане на българските традиции и обичаи.
Телевизионното предаване се излъчва всеки вторник от 15:30 ч. , в събота - 2 пъти месечно (предаване "Колорит")
Радиопредаването се излъчва всеки понеделник от 20:00 ч., в неделя - 2 пъти месечно от 20:00 ч.
Времетраене на предаванията - 30 минути.
Финансиране: държавно.
Главен редактор: Антонина Иванова
Редакционен екип: Антонина Иванова - автор и водеща
Любов Сивокобиловска - звукооператор на радиопредаването
Пощенски адрес за кореспонденция:
65063 Программа «Роден край»
Одесская областная телерадиокомпания
ул. Фонтанская дор., 3
г. Одесса, Украина
тел.: +38 (048) 748-13-22
+38 (067) 985-95-73
факс: +38 (0482) 63-53-85
Е-mail: roden_kray@mail.ru
antonivan@yandex.ru

70. Терновско училище № 16
Терновская школа, Николаевская област
Държавно украинско училище с преподаване на български език по 2 часа седмично. Основано през 1932 г. В училището учат 240 ученици. Учителите са с висше образование и квалификационни курсове по български език в България.
Учител по български език и литература: Надежда Петровна Калиниченко
Тел. 43 77 22
За контакт: Анна Дмитриевна Саказлы - ст.н.с. в краеведческия музей
Тел: 0512 47 07 21
Адрес за кореспонденция:
с. Терновка
Николаевская област
Украйна

71. Украинско-български многопрофилен лицей, гр.Приморск
Приморски украинско-български регионален многопрофилен лицей е Държавно училище с изучаване на български език. Лицеят е открит през 1996 г.
Адрес за кореспонденция:
ул. Кирова, 115
72100, гр.Приморск
Запорожска област
Украйна
Тел.: 003806137-73547
E-mail: ukrlicey@ukrtel.net
Учител по български език: Донка Николова
тел.: 0038 0939 739 510
E-mail: nikolova_ds@mail.bg
Учител по български традиции и култура: Елеонора Василева:
Тел.: 00380679301686

72. Училище в с. Городне (старо българско наименование - Чийшия)
Училището съществува от 1960 г. От 1988 г. факултативно се изучава български език, който от 1991 г. е отделен предмет.
Директор: Мария Пинти
Учители: Иван Гайдарджи, Ирина Иванова, Галина Буюкли - тел. 0038 80 48 46 37 252
67 учители и възпитатели
Адрес за кореспонденция:
68712 с. Городное (Городне)
Болградски район
Одесская область
ул. Калинина, 79
Украйна
Моб. тел.: 0038 096 428 62 91

 

ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 СБУДС. Всички права запазени.