МЛАДЕЖИТЕ ПОДХВАЩАТ БЪЛГАРСКОТО ФОЛКЛОРНО БОГАТСТВО

Организираната от редакцията на в. «Роден край» група спечели високи награди Неповторимият български фолклор, който е най-ярък белег на народа ни, пренесъл от дълбочината на историята ни особеностите на културното изявление на българина, и занапред винаги ще е най-омайваща културна наслада.
Това още веднъж потвърди VIII пореден Международен общобългарски младежки фолклорен фестивал «С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО», преминал в периода от 13 до 15 май в гр. Каварна, Р България.
Тази година за участие във фестивала се изявиха повече от 250 участници-деца от Украйна и Молдова и около 1500 участници от България. Организатори на това масово народностно българско действо стават община Каварна с кмет Цонко ЦОНЕВ и Продуцентска къща «Пирина» с известния български певец Илия ЛУКОВ.
Това е единствен по мащабите си събор, който обединява българската младеж от целия свят на базата на народностното богатство - фолклора.
За участие в този високодуховен български фестивал редакцията на в. "Роден край" взе решение да представи колективи от Бесарабия, които досега не са били на подобни изяви, но които владеят добре техниката на фолклорни гласове, ритми, изобразително изкуство.
И както е в традициите на в. «Роден край» - да бъде по-мащабно представена нашата бесарабска култура, унаследена от баби и дядовци, да бъдат изтъкнати нови таланти и нови имена, проведохме кратък анализ с теза «Кой досега не се е представял на подобни културни форуми?»
След като се обадихме в няколко села разбрахме, че мнозина не са били. В режима «Cito» бяха уредени всички условности, без които не може човек да посети друга държава, дори и прародина, както е в нашия случай, още повече, когато става дума за деца. А те, децата, бяха 50. 50 прекрасни, талантливи, чаровни бесарабски деца - пеещи, танцуващи, владеещи изобразително изкуство.
Задействахме авторитетни имена и институции, за да се уредят в срок всички условности - паспорти, пълномощно (доверенности), покани, страховки, разрешения и т.н.
И така, щастието за участие в тазгодишния фестивал за деца, делегирани от в. «Роден край», падна на участниците на танцовия колектив «Вдъхновение» и вокалния «Спiваночка» от Дома на културата на с. Суворово, Измаилско, с директор Ирина Далакова и ръководители Марина Ракова и Наталия Минова; вокалния колектив «Младеж» от с. Новосьоловка, Килийско, с ръководител Полина Чебан и група юни художници от Измаилското художествено училище, нееднократно вземащи участие в художествените конкурси, провеждани от в. "Роден край", с ръководител Нина Сиготина.
Тези ярки бесарабски юни личности, делегирани от редакцията на в. «Роден край», доста хармонично се вляха в руслото на фолклорния фестивал. Три дни от сутринта до късна вечер на сцената на централния площад в гр. Каварна непрекъснато се сменяха участниците във фестивала, демонстрирайки своето умение и природния си дар, изразен чрез желанието да се запазят звуците, ритмите, багрите на народа ни. Неповторимостта на атмосферата беше засилена от това, че се излъчваше от детската искреност и непосредственост.
Чаровността на децата и тяхното сериозно увлечение с народностната фолклористика беше най-възхитителното чувство, представящо детските градини, училища, домове на културата, читалища от България, Украйна и Молдова.
Освен представените участници от в. «Роден край», от Украйна взеха участие още и фолклорния колектив «Гердан» от с. Виноградовка, Арцизко, с ръководител Елена Дели, танцовия колектив «Росна китка» от с. Вайсал, Болградско, с ръководител Вера Кунева, фолклорния детски ансамбъл от с. Чийшия, Болградско, с ръководител Мария Попазова, ансамбли от Бердянск и Приморск, Запорожка обл.
В програмата на фестивала успяха да се представят всички зарегистрирани участници, като най-добрите от тях бяха избрани за вечерните тържествени гала-концерти, преминаващи двата дни.
Проведоха се фолклорни дефилета, участниците се надиграваха в кръшни хора, ръченици, като умело демонстрираха импровизацията си в този жанр.
Макар че фестивалът не носеше конкурсен характер, авторитетното жури през цялото време следеше и оценяваше успехите на юните артисти. Журито беше оглавено от изтъкнатата фолклористка, етнограф, писателка г-жа Елена Огнянова, която непрекъснато изказваше удовлетвореността си от преминаващото фолклорно действо на каварненската сцена.
Гала-концертите като щафета, предадена от детските изяви, бяха подхванати от именитите български фолклористи, легендите на песенния български фолклор Любка Рондова, Калина Вълчева, Илия Луков, които даряваха радост на всички присъстващи до късна вечер. Уникалните гласове увличаха всички в общото русло на танците и песните, в състояние донякъде съизмеримо с невесомостта. Имаше впечатление, че наоколо няма нищо, освен българските ритми и звуци, съединили се в този миг с космоса...
И като последен акорд във фестивала стана утвърдената акция на Илия Луков «Най-дългото хоро», което е логичен завършек в момента, но даващо правото да продължим в бъдеще високодуховната проява.
Разказът за участието и единението на участниците в това фолклорно действо ще продължи в следващите броеве.
А сега благодарствени думи за правото ни да участваме в тази прекрасна българска проява, както от свое име, така и от името на участниците, искам да изкажа по адрес на много хора: Цонко Цонев - кмет на гр. Каварна; Илия Луков - народен български певец; Стоян Койнов - координатор на фестивала, началник Отдела на културата в община Каварна; Георги Проданов - Генерален консул на Р България в гр. Одеса; Андрей Ткачук - началник Управлението на образованието на Одеската областна държавна администрация; Владислав Станков - началник Управлението на културата на Одеската областна държавна администрация; Людмила Чилик - началник Отдела на културата на Измаилската районна администрация; Сергей Мергут - началник Отдела на образованието на Килийската районна администрация; Елена Иванова - директор на Измаилското художествено училище; Валентина Боева - директор на Новосьоловското училище; Афанасий Кадиевский - директор на Суворовското училище; Петър Генчевски - кмет на с. Суворово; Ирина Далакова - директор на Дома на културата на с. Суворово; Нина Сиготина - преподавател в Измаилското художествено училище; Полина Чебан, Марина Ракова, Наталия Минова, Елена Терзиева, София Замяткина, Евгений Замяткин, Полина Вишневска - ръководители на групите. Същата благодарност на превозвачите, обезпечили ни комфортен превоз от турфирма "Алмарисс-БГ". Отделна благодарност на всички родители, които делегираха чедата си на този представителен международен високодуховен български форум.
На всички Вас, уважаеми, изказваме благодарност за оказаното доверие, в резултат на което децата с огромно удовлетворение демонстрират получените награди - грамоти, дипломи, купи, медали, аплодисменти, нови приятели и безброй емоции, които ще топлят сърцата им още дълго време.
"До нови срещи" приятелски се прощаваха заредените с нови емоции участници във фолклорния фестивал в гр. Каварна.

Дора КОСТОВА, Каварна-Одеса

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 АБУДС. Всі права захищені.