"КОБЗАР", Тарас Шевченко

200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕ НА ТАРАС ШЕВЧЕНКО
Любете се, верновежди, но не с москалите, чужди хора те са, лошо вършат те с момите…

София, 03 декември 2014.- Вчера в актовата зала на БАН столичната общественост честваше 200 г. от рождение на великия украински поет, художник и патриот Тарас Шевченко.
Проявата беше организирана от Българската академия на науките, Софийския университет "Св.Климент Охридски – отделение украинистика, посолството на Украйна, почетното консулство на Украйна в Пловдив и диаспората.
Сред официалните гости на тържеството бяха вицепрезидентът на България Маргарита Попова, председателят на БАН Стефан Воденичаров, бившият председател на Народното Събрания Александър Йорданов, ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" проф.Иван Илчев. Събитието уважиха представителите на научната общност в столицата, студентите-украинисти и техните преподаватели, приятелите на Украйна, украинците от Пловдив и София.
Интересно и прочувствено говори Маргарита Попова. Тя направи мост между времето, когато е творил Тарас Шевченко, към настоящото, когато Украйна се бори за свободата си, за която е ратувал великият Украинец. "Сърцата на нашите два народа туптят в един и същ ритъм, - каза тя. - Ние се обичаме и се уважаваме, защото сме близки". Тя спомена и за Леся Украинка, и Вадим Лазаркевич – илюстратор на сп."Светулка", и за други украинци и българи (Славейков, Каравелов, Шишманов, Вазов), допринесли както за популяризиране на творчеството на Тарас Шевченко в България, така и за сближаване на нашите две страни. "Ние сме народи, които обичат сами да определят съдбата си", - заключи вицепрезидентът.

Пълният текст  на:  http://www.ukrpressbg.com/dia-20141203-Kobzar-BAN.html

«назад
ФотогалерияБългарияУкрайнаПроекти
© 2009 АБУДС. Всі права захищені.